Türkistanlı öğrencilerimizle Bursa gezisiMezuniyet HazırlığıTürkiyede İş Dünyası ve Kariyer PlanlamasıAş çadırımızYazar Aydın Çetiner
  YESİ EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ
 
BİRİNCİ BÖLÜM

DERNEĞİN ADI:
Madde 1:

  • Derneğin adı Yesi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği'dir.
  • DERNEĞİN MERKEZİ:
    Madde 2:

  • Derneğin merkezi İSTANBUL’dur.

  • DERNEĞİN AMACI:
    Madde 3:
  • İnsana hizmeti gaye edinerek, her türlü dayanışma ve yardımlaşmayı birlik ve beraberliği geliştirmek, milli ve manevi değerlerimizi yaşatmak ve geleceğe taşımak gayesiyle çalışmalar yapmak, dayanışma duygusuyla yurt içinde ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine insani yardımlarda bulunmak, ülkenin ve insanın gelişimine katkı sağlayacak bilimsel çalışmaları teşvik etmek, planlamak, yapmak, yapılan çalışmaları kamuoyuna sunmak, başarılı öğrencilere maddî ve manevî destek vermek, gerektiğinde yurt dışına göndermek,


  • Yesi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği, bu amaçlarını gerçekleştirmek için aşağıda belirtilen faaliyetlerde bulunur:

    a) Bilimsel araştırmalar ve incelemeler yapmak, bu hususta çalışma yapanlara madden ve manen yardımcı olmak, burs vermek; bilimsel projelerinde destek vermek, gerektiğinde yurtdışına göndermek.

    b) Dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak ve sürekli eğitimi temin amacıyla, yemek, çay toplantıları, panel, sempozyum, açık oturum, konferans, kongre, seminer, video gösterisi, film, sesli ve görüntülü yayınlar vb. gibi her tür kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmak.

    c) Derneği tanıtmak, amaçlar doğrultusunda ve sosyal konularda kamuoyu oluşturmak için; bildiri, bülten, dergi, gazete, afiş, broşür, kitap gibi her tür süreli-süresiz basın-yayın faaliyetlerinde bulunmak, web, televizyon ve radyo yayınları yapmak, lokal açmak.

    d) Yurtiçi ve yurtdışı geziler tertip etmek, sportif faaliyetlerde bulunmak, yarışmalar düzenlemek, başarılı olanlara ödül vermek ve ödül kabul etmek.

    e) Başarılı veya ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine yurtiçi ve yurtdışı burs vermek, kitap ve yayın temin etmek; yurt, pansiyon, misafirhane açmak, üniversite öğrencilerinin ve barınma, mesken ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamak.

    f) Yurtiçi ve yurtdışında yapılan bilimsel toplantı ve seminerlere temsilci göndermek, derneği temsil etmek.

    g) Derneğin amaçlarına paralel faaliyet gösteren diğer dernek, vakıf, sendikalarla ve ayrıca vatanın, milletin hayrına hizmet veren tüm hayır kuruluşları ve gönüllü teşekküllerle dayanışmaya gitmek, ortak programlar düzenlemek, bilgi alışverişinde bulunmak ve yardımlaşmak.

    ğ) Derneğin üyeleri arasında sevgi, saygı, kardeşlik, maddî ve manevî yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayacak, karşılıklı eğitim, bilgi ve tecrübe akışını temin edecek manevi değerlerine bağlı bir toplumun oluşumuna katkıda bulunacak her tür çalışmalarda bulunmak.

    h) Lüzumu halinde derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak ve işletmek,

    ı) Dernek, amacının gerçekleştirmek için gerekli menkul ve gayrı menkulleri almak ve satmak.

    i) Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 Sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek,

    j) Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak,


    ÜYELİK ŞARTLARI ve ŞEKİLLERİ:
    Madde 4: Derneğe üye olmak:
  • Medenî haklarını kullanma ehliyetine haiz bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile başka ülke uyruklu olmakla birlikte Türkiye’de ikamet eden Türk soylu gerçek kişiler derneğe üye olabilir. Üyelik için derneğin merkezi veya şubesine dernek üyelik formunun doldurulup verilmesi üzerine Yönetim Kurulu bu müracaatı 30 gün içinde karara bağlayarak neticeyi üyelik talebinde bulunana bildirir, bildirmez ise bu talep reddedilmiş sayılır. Yönetim Kurulu üyeliğe kabul veya reddetmekte serbesttir. Üyeliğin reddi kararına karşı Genel Kurul'a itiraz edilebilir.

  • DERNEKTEN ÇIKMA ve ÇIKARILMA:
    Madde 5: Her üye istediği zaman dernekten istifa yoluyla dernekten çıkma hakkına sahiptir. Ancak geçmişteki üye aidatını ödemekle yükümlüdür.
    a) Dernekten Çıkma: Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılmış bir istifa dilekçesi ile gerçekleşir. Vefat eden üyenin üyeliği kendiliğinden sona erer.

    b) Çıkarılma: Dernek amaç ve ilkelerine aykırı hareket edenler, Kanunen derneğe üye olma hakkını kaybedenler ile art arda üç ay üyelik aidatını ödemeyenler Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır. Üyelikten çıkarılanların Dernek Genel Kuruluna itiraz hakları saklıdır.

    DERNEĞİN ORGANLARI:
    Madde 6: Derneğin organları şunlardır:

    A- Genel Merkezde:

    1- Genel Kurul
    2- Yönetim Kurulu
    3- Denetleme Kurulu

    B- Şubelerde:

    1- Şube Genel Kurulu
    2- Şube Yönetim Kurulu
    3- Şube Denetleme Kurulu

    İKİNCİ BÖLÜM (GENEL KURUL)

    GENEL KURUL TOPLANMA ŞEKLİ ve ZAMANI:

    Madde 7: Genel Kurul, derneğin üyelerinden müteşekkil en yüksek organıdır. Olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır:

    a) Olağan Genel Kurul: İki yılda bir Kasım ayında dernek merkezinde yapılır.

    b) Olağanüstü Genel Kurul: Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

    c) Çağrı: Yönetim Kurulu tarafından dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkına haiz üyelerin listesi düzenlenerek Genel Kurula katılacak üyeler; en az 15 gün evvel toplantının günü, saati, yeri ve gündemi belirtilerek bir gazetede ilan edilmek veya yazılı yada elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir.

    GENEL KURUL YERİ ve YETER SAYISI:

    Madde 8: Genel Kurul ilânda belirtilen ve mahallî mülkî amire bildirilen gün, saat ve yerde yapılır. Gerek olağan, gerek olağanüstü toplantının yapılabilmesi için, tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin yarıdan bir fazlasının hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda nisap temin edilmezse ikinci toplantıda ekseriyet aranmaz. Toplantıya katılanlarla Genel Kurul yapılır.

    TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ ve GÜNDEM:

    Madde 9:

    a) Genel Kurula katılma hakkına haiz üyeler önceden hazırlanan hazirun listesindeki adları hizasına imza atarak toplantı mahalline girerler. Yeter sayı temin edilmişse durum bir tutanakla tespit edilir. Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılışı müteakip toplantıyı idare etmek üzere Divan Heyeti seçilir. Divan Heyeti; bir başkan, bir başkan vekili ve iki katip üyeden oluşur.
    b) Genel Kurul toplantılarında, yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Gündemde yer almayan konuların görüşülebilmesi için Genel Kurulda hazır bulunan üyelerin en az beşte birinin yazılı teklifi üzerine ilave gündem eklenebilir.

    GENEL KURULUN GÖREV ve YETKİLERİ:

    Madde 10:

    a) Dernek organlarının seçimi.

    b) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi.

    c) Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi ve ibrası.

    ç) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabulü.

    d) Yıllık üye aidatlarının belirlenmesi. Bu konuda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.

    e) Derneğe lüzumlu taşınmaz malların satın alınması veya mevcutların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.

    f) Derneğin şube açmasına veya şubelerin kapatılmasına karar vermek, bu konuda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

    g) Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek kişilere ödenecek ücret, huzur hakkı, yolluk ve tazminatları belirlemek. Bu konuda Yönetim Kuruluna yetki vermek.

    ğ) Derneğin feshine karar verilmesi.

    GENEL KURULDA KARAR ALMA YETER SAYISI:

    Madde 11:

    a) Genel Kurulda kararlar Genel Kurula katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Her üyenin bir oy hakkı vardır. Genel Kurula katılamayanların oy hakkı yoktur. Temsilci vasıtasıyla oy kullanılamaz. Kararlar açık oyla alınır.

    b) Tüzük değişiklikleri Genel Kurula katılanların 2/3 (üçte iki) çoğunluğu ile yapılır.

    c) Yönetim ve Denetleme Kurulu seçimi gizli oy açık tasnif esasına göre yapılır.

    YÖNETİM KURULU SEÇİMİ:

    Madde 12: Yönetim Kurulu; Genel Kurul tarafından, gizli oy açık tasnif esasına göre seçilen 10 asil ve 10 yedek üyeden teşekkül eder. Yönetim Kurulu seçimden sonraki ilk toplantıda Başkan, Başkan vekili, Muhasip, Sekreter ve Yönetim Kurulu Üyeliğinden oluşan görev taksimini yapar. Yönetim Kurulu on beş günde bir Dernek Merkezinde olağan toplantısını yapar. Ayrıca Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplantı yapılabilir. Mazeretsiz bir yılda üç toplantıya katılmayanların Yönetim Kurulu üyeliği, Yönetim Kurulu kararı ile sona erer. Yönetim Kurulu Asil üyeliklerinde boşalma halinde yedek üyelerden tamamlanır. Yönetim Kurulu yedek üyelerinin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde olağanüstü Genel Kurul yapılır.

    YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

    Madde 13:

    a) Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına temsil yetkisi vermek.

    b) Dernek şubelerinin açılmasını kararlaştırmak, şube kurucularına yetki vermek, gerektiğinde mevcut şubeleri kapatmak veya birleştirmek.

    c) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ait muameleleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayıp Genel Kurula sunmak. Şube bütçelerini incelemek, bu konuda şubelerin dikkatini çekmek, gerektiğinde bütçelerden aktarma yapmak.

    ç) Dernekler Kanunu ve tüzük hükümleri çerçevesinde derneğin maksat ve ilkelerine uygun, bilumum faaliyetlerde bulunmak ve kararlar almak.

    d) Genel Kurul kararlarını tatbik etmek.

    e) Dernek işlerini yürütmek üzere personel istihdam etmek.

    f) Derneğe varidat temini, lokal kiralamak, malzeme ve demirbaş eşyaları satın almak, gazete, broşür ve mecmua neşretmek, radyo, televizyon ve internet yayını yapmak.

    g) Dernek amacına ulaşmak için çeşitli konferans, toplantılar, paneller düzenlemek, iletişim ve basın dünyasına programlar hazırlamak, değişik turlar, seyahatler düzenlemek.

    ğ) Dernek tüzüğünün ve mevzuatının kendisine verdiği ve derneğin amacını gerçekleştireceği diğer işleri yapmak.

    DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKLİ:

    Madde 14:
  • Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Bu kuruluşlarca denetim yapılmış olması hali Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

  • DENETLEME KURULU:

    Madde 15:
    a) Teşkili: Denetleme Kurulu üç asil ve üç yedek olmak üzere Genel Kurulca gizli oy açık tasnifle seçilir. Denetleme Kuruluna seçilenler ilk toplantıda başkan, raportör ve üyeyi seçer. Denetleme Kuruldan ayrılma olması halinde sırası ile yedekler alınır.

    b) Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri: Denetleme kurulu, Derneğin bütün hesaplarını ve yapılan faaliyetleri altı ayı geçmeyen aralıklarla inceler ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplanıldığında da Genel Kurula sunar.

    c) Yönetim Kurulunun isteği üzerine de ayrıca denetleme görevi yapılabilir.

    GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRİMİ:

    Madde 16:
  • Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından Mülki İdare Amirliğine bildirilir.


  • ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    ŞUBELER

    Şubelerin Kuruluşu
    Madde 17:
    Genel Kurulun verdiği yetki doğrultusunda Dernek Yönetim Kurulunca gerekli görülen yerlerde şube açılabilir. Şubeler Dernek Yönetim Kurulunca yetki verilen en az üç kişi tarafından şubenin açılacağı yerin Mülki Amirliğine yazılı müracaatla açılır. Verilecek bu yazıya şube kurucularının kimlik belgeleri, dernek tüzüğü ve yetki belgesi ile Yönetim Kurulu kararı eklenir.

    Şube Genel Kurulu
    Madde 18:
  • Şube Genel Kurulları, Şubenin Genel Merkezinde kayıtlı üyelerin katılımı ile yapılır. Genel Kurul usül ve esasları Tüzüğün 7,8,9. maddelerinde belirlenen esaslara göre yapılır. Genel Kurullarda Şube Organları seçiminin yanı sıra şubede kayıtlı üye sayısının 1/5 oranında Genel Merkez Genel Kurulu için üst kurul delegelerinin de seçimi yapılır. 1/5 oranında ortaya çıkacak artık sayılar yakın tam sayıya tamamlanır. Şubeler Olağan Genel Kurullarını Merkez Genel Kurul Toplantısından en az iki ay önce tamamlamak ve genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde Mülki İdare Amirliğine ve Genel Merkezlerine bildirmek zorundadırlar.


  • Şube Yönetim Kurulu
    Madde 19:
  • Şube Yönetim Kurulu, Şube Genel Kurulca seçilen 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Seçilen üyeler kendi aralarında Yönetim Kurulu başkanını seçer ve görev bölümünü yapar. Şubeyi Yönetim Kurulu Başkanı temsil eder. Şube Yönetim Kurulu Tüzük amaç ve ilkeleri ile Genel Merkez Yönetim Kurulunun vermiş olduğu talimatlar çerçevesinde faaliyet gösterir.


  • Şube Denetleme Kurulu
    Madde 20:
    a) Teşkili: Denetleme Kurulu üç asil ve üç yedek olmak üzere Genel Kurulca gizli oy açık tasnifle seçilir. Denetleme Kuruluna seçilenler ilk toplantıda başkan, raportör ve üyeyi seçer. Denetleme Kuruldan ayrılma olması halinde sırası ile yedekler alınır.

    b) Denetleme Kurulunun görev ve yetkileri: Denetleme kurulu, Şubenin bütün hesaplarını ve yapılan faaliyetleri altı ayı geçmeyen aralıklarla inceler ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplanıldığında da Genel Kurula sunar.

    c) Yönetim Kurulunun isteği üzerine de ayrıca denetleme görevi yapılabilir.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    DERNEĞİN GELİRLERİ

    Derneğin Gelir Kaynakları
    Madde 21:
    a) Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek olan giriş ve yıllık üye aidatları.

    b) Derneğe yapılacak bağışlar, vasiyet suretiyle bırakılan mallar, gayrı menkuller sair haklar ve her türlü aynî ve nakdî yardımlar.

    c) Dernekçe hazırlanan veya satış hakkı Derneğe bırakılan broşür, kitap, resim, kartpostal, plan, harita, rozet, turistik harita veya eşyası, tıbbî cihazların ve buna benzer malzemelerin satış gelirleri.

    ç) Derneğin amacını gerçekleştirmek için yapmış olduğu faaliyetlerden elde edilecek gelir ve hasılatlar.

    d) Dernek amacına hizmet için bu maksatlarla düzenleyeceği gece, sergiler, eğlenceler, güreşler, futbol turnuvası, sinema, çaylı vs. toplantı tertiplerinden elde edilecek gelirler.

    e)İletişim araçlarına hazırlanan program, skeçlerden, basın kanalıyla çıkaracağı kitap, mecmua vs.den ayrıca dağıtımını yaptığı kitap, mecmua, teyp ve video kasetlerinden elde edilecek gelirler ve hasılatlar.

    f) Sair gelirler.

    DEFTER ve KAYITLAR:

    Madde 22: Dernek aşağıdaki yazılı defterleri tutar.

    a) Karar Defteri.

    b) Üye Kayıt Defteri.

    c) Evrak Kayıt Defteri.

    ç) Demirbaş Defteri

    d) İşletme Hesabı Defteri.

    e) Alındı Belgesi Kayıt Defteri.( bu maddede belirtilen defterlerin dernekler biriminden veya noterden onaylı olması zorunludur.)

    GELİR ve GİDERLERDE USUL

    Madde 23:
  • Dernek gelirleri alındı belgesi ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde bankaca düzenlenen dekont veya hesap özeti alındı belgesi yerine geçer.

  • Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.

  • Derneğin gelir ve giderleri 5253 sayılı Dernekler Kanunun 11.maddesinde belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.


  • TAŞINMAZ MAL EDİNME

    Madde 24:
    Dernek; Genel Kurulun vermiş olduğu yetki doğrultusunda Yönetim Kurulu kararı ile taşınmaz mal satın alabilir veya satabilir. Taşınmaz mallar, tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde Mülki İdare Amirliğine bildirilir.

    TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

    Madde 25:
    Dernekler Kanunu ve tüzük hükümlerine göre yapılan Dernek Genel Kurulunda toplantıya katılanların 2/3 (üçte iki) çoğunluk kararı ile tüzük değiştirilebilir.

    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Fesih, infisah ve tasfiye

    Madde 26:
  • Derneğin feshi 5253 sayılı Dernekler Kanunun 15. maddesi ve Dernekler Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleşir.

  • Fesih hallerinde Derneğin mal varlığının nereye verileceğine Genel Kurulca karar verilir.


  • ALTINCI BÖLÜM

    Muhtelif Hükümler

    Dernek Görevlileri

    Madde 27:
  • Dernek hizmetleri gönüllüler veya Yönetim Kurulu Kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığı ile yürütülür.

  • Madde 28:
  • Dernek ana tüzüğünde hüküm bulunmayan hallerde 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

  • Madde 29:
  • Tüzüğümüz 29 madde ve 1 geçici maddeden ibarettir.


  •  




    Kurumsal | Misyon & Vizyon | Tüzük | Yönetim Kurulu | Haberler | Dosya | Gazete & Dergi | Belge | Harita | Faaliyetler | Bağış | İletişim
    Pikare 2014